Castell de Castellbell
Fortificació que ja es troba documentada al segle X, durant l'època d'organització i expansió dels comptats catalans; com a peça estratègica defensiva i de domini del territori i dels passos sobre el Llobregat. Durant la guerra de Successió va esdevenir una guarnició resistent a l'ocupant borbònic, fins i tot més enllà de la caiguda de Barcelona.
Una setmana després, el 18 de setembre de 1714, amb la guerra perduda, el castell de Castellbell va capitular juntament amb Cardona.
Esglésies romàniques
El poble aplega les esglésies de Sant Jaume i de Sant Cristòfol de Castellbell, construïdes entre els segles XI i XII, conservant el seu estil romànic i que integren la Ruta del Romànic Montserratí, juntament amb les esglésies de Sant Pere de Vilamarichs, de Sant Pere de Marganell i de Santa Cecília de Montserrat
Meandre de Castellbell
Castellbell i el Vilar es troba entre parcs naturals i és el corredor ecològic que uneix els dos únics parcs naturals de la Catalunya Central. Aquest corredor integra l'espai protegit del Meandre de Castellbell, una zona humida que ressegueix el Llobregat a l'alçada del turó del castell i que es troba envoltada per un variat bosc de ribera que acull una gran riquesa faunística.
La reserva natural es troba a tocar del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i també inclou les zones boscoses del Turó del Marquès, del Bosc Negre, del solell de la barraca, del Morrolius i del Comellats.
Patrimoni industrial
El municipi posseeix un important patrimoni industrial des de la segona meitat del segle XIX, quan s'edificaren diferents fàbriques tèxtils i colònies industrials que, encara ara, conserven el seu aire fabril.
El núcli urbà del municipi, integrat pels barris del Burés, el Borràs i la Bauma, són hereus directes de les colònies obreres del poble, Encara s'hi conserven els dos casinos amb els seus respectius teatres, on es desenvolupa la vida cultural i associativa; i diferents edificis modernistes de reconeguts arquitectes com Alexandre Soler i March i Ignasi Oms i Ponsa.
Pont Vell