Els veïns i veïnes de Castellbell i el Vilar d’entre 50 i 69 anys rebran una carta informativa invitant-los a participar en el programa durant els mesos d’octubre i novembre
L’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte de la Fundació Althaia inicia aquest octubre la quarta ronda del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte a l’Àrea Bàsica Montserrat. Durant el mesos d’octubre i novembre s’enviarà una carta a tots els veïns i veïnes de Castellbell i el Vilar d'edats compreses entre 50 i 69 anys per convidar-los a fer-se una prova molt senzilla a casa. Es tracta de recollir una petita mostra de femta per analitzar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.
Procediment
El procediment és molt simple. Els veïns i veïnes que hagin rebut la carta hauran de dirigir-se a una de les farmàcies adherides al programa, entregar la carta i a continuació el farmacèutic/ca li donarà la prova per recollir la mostra de femta. Un cop recollida la mostra de femta a casa, s'haurà de tornar la prova a la farmàcia. Un cop analitzada pel laboratori, es comunicarà el resultat final per correu o bé per telèfon. En cas que la prova sortís positiva, s'oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte.
La detecció precoç és important
El càncer de còlon i recte és el més freqüent en el conjunt dels homes i dones a Catalunya i suposa la segona causa de mort per càncer a Catalunya. La detecció precoç del càncer colorectal té per objectiu detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, el que permet que els tractaments siguin més efectius. En altres casos, la detecció precoç pot detectar pòlips, els quals són alteracions benignes de l’interior del budell, però que en el decurs del temps podrien tornar-se malignes. La seva detecció i extirpació evita aquesta possible progressió. La participació en aquest programa és voluntària.